Citaten van Luther

Geplaatst op maandag 20 januari 2014 @ 13:30 , 596 keer bekeken

Citaten van Luther:

Het is niet genoeg dat u uw naaste geen schade berokkent aan lichaam, ziel en leven, want er is nog een andere kant: u moet hem ook wéldoen – zoveel als u mogelijk is. Geef de hongerige eten. Hebt u dat niet gedaan, dan hebt u hem gedood. Dat betekent: als hij van honger zou sterven, dan is dat hetzelfde alsof u hem dood hebt laten gaan, ja, wat u betreft hebt u hem dan werkelijk gedood. Hetzelfde geldt ook in andere gevallen:

Kleed hen die geen kleding hebben. Als u het gekund had en hen niet gekleed hebt, dan is dat hetzelfde alsof u hen van kleding beroofd zou hebben.
Herberg de vreemdeling. Als u het gekund had en hem niet hebt geherbergd, dan is dat hetzelfde alsof u hem weggejaagd zou hebben.
Geef de dorstige te drinken. Als u het gekund had en hem geen drinken hebt gegeven, dan is dat hetzelfde alsof u hem van dorst deed omkomen.
Troost de bedroefden. Als u het gekund had en hen niet hebt getroost, dan is dat hetzelfde alsof u de oorzaak van hun verdriet zou zijn.
Onderwijs de dwalenden. Als u het gekund had en hen niet hebt onderwezen, dan is dat hetzelfde alsof u hen verleid zou hebben.
Vermaan de zondaren. Als u het gekund had en hen niet hebt vermaand, dan is dat hetzelfde alsof u hen aangezet zou hebben om te zondigen.
Neem het op voor hem die belasterd wordt. Als u het gekund had en het niet voor hem hebt opgenomen, dan is dat hetzelfde alsof u zijn eer geschonden zou hebben.
Verzorg de zieken. Als u het gekund had en hen niet hebt verzorgd, dan is dat hetzelfde alsof u hen nog zieker gemaakt zou hebben.

De grond en oorzaak van dit alles is: dat wij dit graag door anderen aan ons laten doen, als wijzelf in nood zouden zijn. Daarom zijn wij naar Gods bevel verplicht het ook aan anderen, als zíj in nood zijn – zo goed we kunnen – te doen.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

bros74 starstarstarstarstar

Grote les. Mijn buurman is vannacht gestorven , en ik, ik heb nooit 1 woord tot zijn behoud gezegd Zal dat straks ons worden aangeklaagd ??